Com fer front a les despeses de gener?

Gener és un dels mesos més complicats de l'any per a l'economia de moltes famílies a causa del desemborsament que suposa el Nadal: regals, sopars i menjars nadalencs, entre altres. A més, cal afegir que hem començat l'any amb pujades de preus d'alguns servicis bàsics com la llum, el gas o el combustible/la gasolina.

Tot això fa que els nostres pressupostos es desajusten. Per a evitar-ho, des del nostre programa d'educació financera vos recomanem seguir estos consells:

1.- Rebaixes.

Compte amb les promocions! No caigues en lata temptació de “comprar per comprar”. En gener tenim les esperades rebaixes d'hivern, però abans de comprar, hem d'avaluar si realment existeix oferta i comprar allò que realment volem o necessitem.

No vages de rebaixes si abans no has revisat el teu armari per a comprovar el que tens i així evitar comprar peces similars que no recordaves que tenies.

El món de la moda és molt cíclic, i comprar productes de segona mà s'està convertint en una opció popular per l'estalvi i contribució a la sostenibilitat.

I finalment, per a saber que el que volem no és un desig passatger, el millor és esperar uns dies abans de comprar-ho. Si passat eixe temps encara desitgem fer la compra, és que realment es tracta d'una necessitat i no d'un desig puntual o derivat per l'oferta o descompte.

2.- Reorganitzar el teu pressupost.

Disminuir despeses el mes de gener ens pot ajudar a crear un excedent. Per a aconseguir-ho, cal tindre en compte quines són les despeses fixes a les quals hem de fer front (hipoteca/lloguer, llum, aigua…) i variables (transport i gasolina, alimentació, sopars fora de casa, viatges i oci en general, vestit i calçat…)

Ara toca ser detectius de les nostres finances; anota totes les teues despeses per a tindre clar quan et queda al final del mes. Si revises bé, tal vegada trobes coses que pots eliminar, com donar de baixa eixa plataforma que ni utilitzes. Per a què pagar de més per alguna cosa que no utilitzes?

3.- Gestos sostenibles = Estalvi energètic en la llar.

Ací tens alguns gestos senzills que poden tindre un impacte important per al medi ambient i per a la teua economia.

  • Desconnecta o apaga els dispositius electrònics quan no els estigues utilitzant.

  • Apaga les llums en eixir d'una habitació.

  • Obri les finestres breument, a l'hivern, per a reduir la pèrdua de calor.

  • Cuina amb la tapa posada per a reduir el temps de cocció i el consum elèctric.

  • Tanca ràpidament la porta de la nevera per a minimitzar la pèrdua de fred.

  • Aprofita les hores amb tarifes més econòmiques per a programar llavadora i rentaplats.

  • Ajusta el termòstat de la teua calefacció, a la temperatura i horari més adequat, segons l'estació.

4.- Ven el que no utilitzes.

Desfés-te de l'innecessari i dona-li una nova vida al que ja no utilitzes, trobant una manera d'obtindre ingressos addicionals. Podem trobar moltes aplicacions disponibles per a vendre el que ja no ens és útil. Adoptant la filosofia de l'economia circular, no sols alliberem espai i obtenim ingressos addicionals, sinó que també contribuïm activament a la preservació del medi ambient.

5.- Aprofitar allò que tenim en el congelador i en el rebost.

Evitar anar al supermercat en la mesura que siga possible, i quan anem, comprar únicament productes bàsics de primera necessitat. Per a ajudar-se podem crear un llistat de compra i cenyir-se a ella.

En la cuina, practica el bath cooking que consisteix a cuinar alhora diferents receptes, per a diversos dies de la setmana, optimitzant al màxim els recursos.

Altres consells són:

  • Beure aigua en tots els menjars, en lloc de vins o refrescos.

  • Preparar menús lleugers i saludables per a alliberar l'estómac dels excessos dels dies de festa.

  • Tornar als plats de cullera: arròs, llegums i guisats tradicionals.

  • Aprofitar les ofertes de les verdures i fruites de temporada.

  • Substituir les postres envasades per fruita fresca.

D'esta manera controlarem la despesa i ajudarem en el nostre cos a recuperar-se dels excessos nadalencs.

Share this post
Etiquetes
Arxivar


Són tots els deutes iguals?
Respectar la seua privacitat és la nostra prioritat.