El vishing: que és i com protegir-nos
          El Vishing, una forma astuta d'estafa cibernètica, es basa en la manipulació a través de telefonades per a obtindre informació confidencial. 

          En este modus operandi, els estafadors es fan passar per entitats legítimes, com bancs, empreses emisores de targetes de crèdit o fins i tot agències governamentals. Durant les telefonades, utilitzen tàctiques persuasives, urgència i a vegades fins amenaces perquè les víctimes revelen detalls personals, contrasenyes o informació financera sensible.

          A mesura que la tecnologia avança, el Vishing ha evolucionat per a aprofitar-se de la confiança que les persones tenen en les comunicacions telefòniques. 

          La prevenció és clau: les persones han de ser conscients de les possibles amenaces, verificar l'autenticitat de les cridades inesperades i mai divulgar informació personal sense confirmar la legitimitat de la sol·licitud.

          Com podem protegir-nos?

          - Desconfia de cridades no sol·licitades: no reveles informació personal en telefonades inesperades.
          - Verifica la identitat: demana detalls específics abans de proporcionar informació.
          - Usa fonts conegudes: no utilitzes números proporcionats durant la cridada. Busca el número oficial i crida directament.
          - Mantín la calma: no et deixes pressionar. Avalua la situació amb calma.
          - Utilitza servicis d'identificació de cridades: eines que identifiquen cridades fraudulentes poden ser útils.
          - eporta cridades sospitoses: informa a les autoritats locals o a l'entitat afectada.
          - Educa als teus familiars: comparteix consells de seguretat amb amics i familiars.

          Per a finalitzar, és essencial destacar la importància de la consciència i la precaució en el món digital. L'evolució de les tecnologies, especialment de la intel·ligència artificial, ha ampliat les possibilitats per als estafadors, la qual cosa destaca la necessitat d'estar sempre alerta i adoptar mesures preventives.

          La ciberseguretat és una responsabilitat compartida, i adoptar pràctiques segures és essencial per a protegir-se contra les diverses amenaces online.

          La tecnologia pot ser tant una aliada com un risc, i la precaució i l'educació són les millors ferramentes per a mantindre's fora de perill en el món digital.

          Des del programa d'educació financera de la Fundació Caixa Ontinyent vos animem a vore el programa #QueNoTeLaPeguen que vam gravar amb el còmic valencià Eugeni Alemany on podreu aprendre nous consells sobre ciberseguretat!

           
           



          Share this post
          Etiquetes
          Arxivar


          Com actuar si hem fet clic en un enllaç fraudulent
          Respectar la seua privacitat és la nostra prioritat.