Com actuar si hem fet clic en un enllaç fraudulent

En els dos últims posts sobre ciberseguretat hem explicat les principals ciberestafes, com el phishing. A més, de donar alguns consells com que no s'ha de fer clic en els enllaços desconeguts.

Però si, malgrat tot, has caigut en la trampa, t'ajudem!

Guia per fer front al phishing

En l'actual món digital, els enllaços de phishing representen una amenaça en constant augment. Estos atacs, que busquen obtindre informació confidencial a través d'enganys, s'han sofisticat, dificultant la seua detecció. A continuació, proporcionem una guia per identificar i manejar la situació si has fet clic en un enllaç de phishing. Però abans, recordes que era?

Què és el phishing d'enllaços i com funciona?

És un tipus d'atac d'enginyeria social on els hackers busquen robar informació confidencial a través de missatges (SMS), correus electrònics o telefonades fraudulentes. Utilitzen tàctiques enganyoses, fent-se passar per fonts de confiança per induir a les víctimes a compartir dades confidencials.

La prevenció és MOLT IMPORTANT: com saber si hem fet clic en un enllaç fraudulent?

Hi ha senyals que poden ajudar-te a reconèixer-ho:

1.- To urgent: desconfia de missatges que et pressionen amb terminis imminents, com "en els pròxims 10 dies" o "s'emprendran accions legals".

2.- Remitents desconeguts: evita respondre a correus de remitents desconeguts i bloqueja aquells que envien rebuts o actualitzacions de comandes no sol·licitades.

3.- Sol·licituds poc habituals: qualsevol sol·licitud d'informació confidencial, com contrasenyes o dates financeres, deu generar-te sospites. No faces clic en enllaços que et porten a pàgines d'accés.

4.- Ofertes temptadores: desconfia d'ofertes que sonen massa bones per ser veritat, com loteries no participades o descomptes sorprenents.

5.- Informació incorrecta: verifica l'autenticitat del contingut del correu i dels enllaços al passar el cursor sobre ells abans de fer clic.

6.- Adjunts sospitosos: no òbrigues arxius adjunts no sol·licitats, ni confies en noms d'arxius estranys. 

7.- Errades gramaticals: presta atenció a errades en l'ortografia, gramàtica i gràfiques poc professionals, ja que són indici de phishing.

I si ja he fet clic en un enllaç fraudulent, què faig?

1.- Abans que res, mantindre la calma i recopilar proves des del principi. Registra la informació compromesa, com contrasenyes i números de targeta. Captura imatges de la web i del missatge fraudulent. Pren notes detallades dels passos seguits: informació compartida, qui va enviar el correu, el contingut, on vas fer clic en la pàgina fraudulenta. Estes dades seran molt útils.

2.- Desconnecta el dispositiu: evita mals majors desconnectant el dispositiu d'internet i activant el mode avió en smartphones.

3.- Contacta amb la teua entitat financera: informa'ls per bloquejar comptes i desactivar les targetes si sospites que poden accedir a les teues dades.

4.- Còpia de seguretat d'arxius: guarda els teus arxius importants en dispositius externs o emmagatzematge en el núvol.

5.- Canvia contrasenyes: modifica les teues contrasenyes, especialment si vas proporcionar la teua informació en un lloc fals. Si l'utilitzes en diversos serveis (xarxes socials, bancs, correu), entra en cadascun el més prompte millor, per modificar la contrasenya i habilitar la verificació en 2 passos.

6.- Elimina arxius descarregats: accedeix a la carpeta de descàrregues, identifica els últims arxius descarregats i esborra'ls.

7.- Executa l'antivirus a la recerca de malware: utilitza un antivirus actualitzant per eliminar o posar en quarantena qualsevol arxiu sospitós.

8.- Alertar a les autoritats i denunciar: es pot acudir a diferents organismes, segons el cas, aportant tota la documentació recollida:

9.- Avisar als possibles estafats: recomanable publicar missatges per alertar als teus contactes sobre l'atac. Compartir l'experiència pot evitar que altres usuaris siguen víctimes de fraus.

La prevenció i una resposta ràpida són crucials. Si segueixes estos passos, pots minimitzar els riscos i protegir la teua informació en línia.

Share this post
Etiquetes
Arxivar


Consells per a protegir-nos i evitar ser víctimes de ciberestafes
Respectar la seua privacitat és la nostra prioritat.